zaterdag 30 mei 2020

‘Heb je het al gehoord?’ Voice Search is HOT!

Conversation Search, Voice Search of Voice Marketing was voordat ik deze blog schreef, nog een grijs gebied. Siri heb ik standaard uitstaan op mijn mobiel en laptop omdat ik er gek van word. Toch beschouwt 21% van de wereldwijde marketeers dit als de toekomst. Maar wat kan je er nou precies mee? 

In 2019 en dit jaar beginnen er steeds meer zoekopdrachten en interacties met 'Hey Siri' en 'Ok, Google'. Niet alleen smartphone, laptops en slimme speakers zijn voorzien van deze stemassistenten. Binnenkort kan je dit zelfs terug zien in een gloeilamp of je wekker op je nachtkastje. Wat dacht je van: 'Hoi Magnetron. Warm mijn eten op'. Zie jij jouzelf al tegen je magnetron praten? Voice marketing is HOT.

Voice Marketing, of Conversation Search is een tool van het inspreken van zoekberichten in je zoekmachine. Dit gebeurd op Google, dus denk aan een zoekopdracht of herinneringen instellen. Google heeft een Google Assistent waarbij je een gesprek aan kan gaan. Maar Apple heeft bijvoorbeeld Siri. Je kunt ze spraakopdrachten geven in conversationele zinnen, de antwoorden worden dan ook op deze manier ingesproken.

Denk je al na over voicestrategie voor je bedrijf?
Ik twijfel zelf wel over de Voice Marketing voor mijn bedrijf. Want is het echt een marketingontwikkeling? Na onderzoek ben ik erachter gekomen dat veel marketeers nog voorzichtig zijn met voice marketing. De reden is hiervoor dat veel marketeers nog experimenteren met SEO en content voor spraakkanalen. Er is nog geen duidelijk richtlijn wat wel en niet werkt. Ook is het doordat het nog zo nieuw is ook lastig een budget ervoor te krijgen. Er zijn nog weinig advertentieplatforms en verdienmodellen voor deze marketing ontwikkeling.

Toch is Spraakbesturing enorm gegroeid sinds Siri is geïntroduceerd bij Apple als assistent in 2011. Deze manier van zoeken wordt steeds meer gedaan. Met name twintigers maken gebruik van deze stemassistent.

Voice marketing optimaliseren
Wanneer je gebruik wilt maken van voice marketing, kijk dan naar het optimaliseren van gesproken zoekwoorden. Dit is namelijk heel anders dan SEO. Zoekopdrachten in de browser zijn vaak gebaseerd op keywords, terwijl gesproken zoekopdrachten geformuleerd zijn als vragen.

Het is heel belangrijk om je website te voorzien van long-tail keywords die aansluiten bij natuurlijk taalgebruik, zodat deze beter reageren op gesproken zoekopdrachten.


De gevolgen van voice search
Deze voice search in zoekgedrag heeft gevolgen voor de wijze waarop online marketeers zoekmachine optimalisatie bedrijven, De focus zal nog meer op een langere zoekopdracht komen te liggen. Wie nu goed gevonden word op de zoekcombinatie 'Reclamebureau Grou' heeft niet de garantie dat hij straks hoog naar voren komt wanneer iemand zoekt via een gesproken zoekopdracht 'Ik zoek een reclamebureau in Grou voor posters' gebruikt.

Ik ben zelf nog geen fan van voice search. Ik vind het typen om iets op te zoeken toch prettiger dan het inspreken in mijn telefoon. Ook werkt dit niet altijd optimaal en hoort Siri niet elk woord door mijn Fries accent, soms!Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.