donderdag 12 december 2019

HASHTAG ONDERZOEK VOOR MIJN BEDRIJF


Hashtags. Je hebt al eerder op mijn blog voorbij zien komen, maar nu wil ik mijn hashtags goed gaan inzetten. Ik merk dat dit mijn kracht is op Instagram. Welke hashtags zijn relevant voor mijn bedrijf? 

Om simpel te beginnen. Een #hashtag wordt gebruikt om gemakkelijk posts over bepaalde onderwerpen terug te vinden. Door op een hashtag te klikken krijg je namelijk andere posts te zien die over hetzelfde onderwerp gaan.


Hashtag apps

Er zijn Instagram apps zoals Keyword Tool waardoor je goede hashtags kunt vinden, maar ik vind het persoonlijker veel beter om zelf op zoek te gaan naar hashtags. In hashtag apps worden vaak de grootste hashtags gepakt. Als je op een hashtag zoekt in Instagram kun je ook relevant hashtags zien bovenin je scherm. 

Tips voor hashtags (uit de cursus van Dsocials en Frankwatching)

In mijn cursus bij Dsocials werd mij aangeraden om vooral op zoek te gaan naar Nederlandse hashtags. Dit omdat mijn Instagram ook Nederlands is en mijn doelgroep ook. Internationale hashtags zijn vaak veel groter en hierdoor verlies je focus.

Een opsomming van verschillende tips: (uit de cursus van Dsocials en Frankwatching)

  • Voeg grote en kleine hashtags samen om de perfecte combinatie te krijgen. Klein: 1000 - 10.000, middel 10.000 - 60.000 en groot: meer dan 70.000.
  • Gebruik alle 30 hashtags. Het is een fabel dat dit niet mag of als spam wordt gezien.
  • Gebruik ook niet alleen hele kleine hashtags omdat minder mensen jouw post dan zien.
  • Je bent na 2 tot 3 uur minder zichtbaar in de hashtag feed omdat je niet meer bij recente posts staat. 
  • Bij een hashtag krijg je onder de zoekbalk ook gerelateerde hashtags. Gebruik deze ook.
  • Gebruik ook hashtags in Instagram stories. Deze komen in het zoekscherm.

Het volgen van hashtags

Wat velen niet weten is dat je ook hashtags kunt volgen, zoals je personen ook volgt op Instagram. Deze functie is erg handig voor bedrijven. Dit omdat je dan al in contact komt met je doelgroep of concurrentie d.m.v hashtags. Uit de blog van So Bizzy (2018) heb je op Instagram deze mogelijkheid om hashtags die jou interessant vinden te volgen. Wanneer je dit doet, krijg je de berichten over het onderwerp in kwestie op je feed te zien. Daarnaast krijg je ook Instagram stories te zien met deze hashtags. Ze zijn makkelijk te zien op je feed. 

Hoe volg je een hashtag? 

Je klikt op een hashtag die je toevallig tegenkomt, of een hashtag die een concurrent voor je volgt. Je klikt dan op follow. Ik heb bij verschillende marketing instagram accounts en fotograferen gezocht op de hashtags die hun volgen. Ik heb onderstaande hashtags gevolgd:
Waarom is deze functie nu zo handig voor bedrijven die actief zijn op Instagram?
Je kan met hashtag follows ook steeds up to date blijven over relevant thema's. Je kan geïnformeerd blijven over wat er omgaat bij je concurrentie of je kan gewoon nieuwe inspiratie op te doen. 

Hashtags gebruiken bij je Instagram posts
Je instagram posts kan je voorzien van 30 hashtags. 
Ik plaats er altijd minimaal 10. Daarbij gebruik ik sowieso hashtags die voor mij belangrijk zijn zoals #fotograafleeuwarden en #onlinezichtbaarheid. Je kunt alle hashtags onder jouw caption zetten met een aantal witregels ertussen. Ga je 30 hashtags gebruiken dan is het mooier om bijvoorbeeld de belangrijkste hashtags in de caption te zetten en de overige hashtags in een eerste reactie. 

De 266 Instagram-hashtags die je bereik vergroten
van de Ketterij, B. (2019, 31 juli) schreef een blog over verschillende hashtags die je kunt inzetten in verschillende groepen. Om je op weg te helpen heeft SocialMediaToday een infographic ontwikkeld met maar liefst 266 hashtags die je zou kunnen inzetten op Instagram. De hashtags zijn verdeeld in 38 categorieën, zoals productiviteit, grafische vormgeving, bloggen, fashion, koken, reizen, branding en quotes.


Ik heb net geleerd dat het gebruiken van hashtags in een andere taal niet relevant is voor mijn doelgroep. Dit betekent dat de rechterkant - de fotografie hashtags - komen te vervallen.


Ook de hashtag #socialmediatips is heel groot, namelijk meer dan 1 miljoen berichten. Daaronder zie ik wel weer tips voor hashtags die minder groot zijn om toe te passen. 

Het hashtag onderzoek
Ik heb gekeken naar hashtags die passen bij mijn onderneming en ook wat mijn concurrentie gebruiken. Ik probeer alleen maar hashtags te gebruiken met minder dan 500.000. Hoe meer foto's namelijk onder een hashtag hangen, hoe groter de kans is dat jouw foto ondersneeuwt in alle andere foto's die onder deze hashtag hangen. Zie mijn afbeelding hieronder. Ik heb gezocht op #onlinezichtbaarheid. Hier zie je dat er 10,2.000 berichten van zijn. Wanneer je hashtags zoekt via Instagram op jouw telefoon, krijg je ook vaak gerelateerde hashtags te zien, zoals op de foto hieronder. Ook van die hashtags kun je weer onderzoeken of die relevant zijn voor jouw bedrijf. De hashtags die eronder komen, zijn zeker van belang voor mijn posts. Het is ook heel belangrijk om te bekijken wat voor foto’s onder een hashtag hangen. Ik praat regelmatig over zichtbaarheid voor je bedrijf op Social Media en dat wil ik ook nog meer doen. Ik maak dus per verschillende posts, verschillende hashtags. 

Hashtags groeperen
Nadat ik een Instagram hashtag onderzoek heb gedaan, ga ik ze groeperen. Zo heb ik dan een groep voor Social Media, een groep voor bruidsfotografie, een groep voor ondernemers. Je wilt niet dat je bij elke post dezelfde hashtags gebruikt. Ik wissel de hashtags graag met elkaar af. Wanneer je werkt met de tools als Later, kan je de hashtags in groepen opslaan zodat je bij elke post de juiste groep kunt toevoegen. Post je alles handmatig, wat ik dus doe, zet ik mijn hashtags in m'n telefoon notities zodat ik ze kan kopiëren. 

Ik gebruik de groepen:
  • Social media posts
  • Bruids/liefde posts
  • Ondernemen posts
Ik zou minimaal 2 verschillende opties aan hashtags willen maken per groep. Dus dit betekent dat ik op zoek ga naar 8 opties voor verschillende hashtags om te gebruiken. Hier een voorbeeld van één van mijn hashtags voor bij een foto. Dit is een ondernemen hashtag lijst. Ik heb gekozen voor een paar specifieke hashtags zoals #fotograaffriesland #fotograafleeuwarden, maar ook grote hashtags, maar wel altijd in het Nederlands: #girlbossnl, #dutchgirlboss. Zoals je in de afbeelding hieronder kan zien, heeft de hashtag #dutchgirlboss 25.6k berichten. Dit is veel meer dan de bovengenoemde hashtags.


Mijn uiteindelijke groepen
Omdat ik toch nog even verder heb gekeken in de toekomstige posts die ik ga plaatsen en mijn doelgroep, heb ik mijn groepen veranderd in: bruids, ondernemen, paard & social media. 


Je kan in je notities op je telefoon gemakkelijk mappen maken waardoor het overzichtelijk blijft. Ik heb gekozen om het ondernemen centraal te laten staan. Daar heb ik drie verschillende vormen van hashtags in staan. Paardenfotografie en social media gebruik ik minimaal. Daar is één variant wel genoeg.

Ik vond dit hashtag onderzoek erg fijn om te doen omdat ik meestal veel tijd besteed aan het zoeken van hashtags. Nu heb ik ze klaarstaan en kan ik ze inzetten wanneer ik een foto ga plaatsen.

Liefs,
Manon


Het volgen van Instagram Hashtags. (2018, 2 maart).  van https://sobuzzy.be/nl/2018/03/02/het-volgen-van-instagram-hashtags/

Marijn Driesen. (2019, 28 augustus). Hashtags Instagram | Hoe zit dat nou precies? van https://marijn2go.com/hashtags-instagram/

van de Ketterij, B. (2019, 31 juli). 266 Instagram-hashtags die je bereik vergroten [infographic]. van https://www.frankwatching.com/archive/2018/03/16/266-instagram-hashtags-die-je-bereik-vergroten-infographic/


Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.