dinsdag 3 december 2019

DAG 7 VAN DE 10-DAAGSE INSTAGRAM CURSUS: ALGORITME


Het leed dat algoritme heet. Het is absoluut geen geheim dat de meningen over het Instagram-algoritme niet bepaald positief zijn. Ik vind het algoritme wel fijn. Want met meer dan 1 miljard wereldwijde gebruikers is zo'n system wel nodig. 

Even opfrissen; een social media algoritme is een formule die op basis van factoren kiest welke berichten iemand krijgt.

Vroeger maakten veel social media - waaronder Instagram dus - gebruik van een chronologische tijdlijn of een chronologisch algoritme. Simpel: eerst posten is eerst getoond worden. De laatste jaren wordt er echter meer content op social media gepost dan mensen op een dag kunnen verwerken. Daardoor mistten gebruikers vaak net die content die ze het interessants vonden.

Daarom maken de meeste social media nu gebruik van een ander soort algoritme, dat minder rekening houdt met chronologie, en meer met engagement en interesse. Uiteraard is het de bedoeling om iedere gebruiker zo net die content te tonen die hem of haar het meest interesseert en engageert (om die gebruikers zo lang mogelijk op het netwerk te houden).

Hoe werkt het Instagram algoritme?
Als je het Instagram algoritme goed begrijpt dan kun je de kans dus vergroten dat je content getoond wordt aan je volgers. Meer bereik dus, met alle positieve gevolgen. Hoe bepaalt Instagram hoe hoog je Instagram post wordt in het nieuwsoverzicht van je volgers? Dit hangt voornamelijk af van 3 factoren:

 • Interesse bij je doelpubliek
 • Recentheid van je posts 
 • Je relatie met je doelgroep op Instagram
Verder zijn er nog drie bijkomende factoren die een rol spelen:
 • Frequentie: Hoe vaker iemand hem opent hoe meer berichten hij te zien krijgt. Ook van langer geleden. Het ligt dus niet altijd aan jou. Als mensen weinig op Instagram zitten dan zien ze je post niet. 
 • Aantal volgers per gebruiker: Als iemand veel mensen volgt is de kans kleiner dat ze jouw post zien.
 • Hoe een gebruiker z'n tijd spendeert op Instagram: Instagram ziet hoe lang je bij een account bent en wat je doet. Instagram wilt dat je zo lang mogelijk online bent.
Instagram wilt dat jij zo lang mogelijk in een app blijft. En wanneer blijf je zolang? Als je content ziet die interessant is. Als je alleen maar saaie content ziet dan ben jij snel weer weg en daar heeft Instagram niets aan. Waarom niet? 

Instagram verdient veel geld aan adverteerders. Hoe langer jij op Instagram zit, hoe meer advertenties Instagram kan laten zien waardoor ze geld verdienen.

Het belangrijkste is natuurlijk interactie. Een interactie is:
 • Een like
 • Een reactie
 • Een reactie op een story
 • Iets opslaan
 • Een chatbericht
 • Iemand taggen
 • Iemand volgen
Al deze interacties zorgen ervoor dat Instagram weet wat jij interessant vind en waar je dus later weer meer over te zien krijgt. Stel dat iemand jou liked omdat je post over gezonde snacks gaat. Dan ga jij ineens posten over je kat en de verbouwing van je huis. Iemand is je gaan volgen om een reden. Omdat ze de content die jij maakt interessant vonden. Blijf dus bij een niche! 

Inhakers
Tijdens het lezen van de blog van mijn klasgenoot Estelle leerde ik het fenomeen inhakers kennen. Inhakers zijn volgens het boek 'inhaken met social media in 60 minuten' de manier om het algoritme te verslaan. Deze inhakers zijn volgens hen het antwoord op dit social media algoritme. Maar wanneer is een bericht een inhaker? Waardenburg en Mazerant stellen drie vragen waarmee je snel bepaalt of je te maken hebt met een inhaker:

 1. Kan het bericht op ieder ander moment geplaatst worden?
 2. Is het een nieuwsbericht?
 3. Heeft de organisatie zelf het moment gecreëerd 
Als je één van de bovenstaande vragen met een 'nee' beantwoord, heb je te maken met een inhaker.


Liefs,
Manon


van Hengel, E. (2019, 28 november). De wereld van algoritmes – blog 6. van https://suzanneestelle.home.blog/2019/11/28/de-wereld-van-algoritmes-blog-6/#more-262

van der Heide, D. (2019, 21 november). Instagram 10 daagse - Dsocials

van https://www.dsocials.nl/instagram-10-daagse-2/

Waardenburg, T., & Mazerant, K (2018). Digitale trends en tools in 60 minuten - Inhaken met social media in 60 minuten (1ste editie). Nederland: Haystack, Uitgeverij.
Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.