dinsdag 3 december 2019

DAG 4 VAN DE 10-DAAGSE INSTAGRAM CURSUS: SEE, THINK, DO & CARE MARKETING FUNNEL


Een marketing funnel, ooit van gehoord? Dit is een trechter waar je jouw doelgroep als het ware ingooit. Deze doorloopt alle stappen tot hij een aankoop doet. Dit is afhankelijk van jouw doel. De fases kunnen naast elkaar lopen omdat mensen in de funnel op verschillende momenten de funnel doorlopen.

Mensen beginnen vaak met een campagne waarin gelijk om een aankoop wordt gevraagd. Maar ook in organische berichten via social media zie je dit nog veel. Niet doen! Stel er komt iemand bij jou aan de deur en vraagt: ''Deze koptelefoon is nu maar 50 euro, wil je deze kopen?' Zou je dat doen? Je kent de persoon niet en hebt geen idee of hij/zij wel te vertrouwen is. Je wilt eerst wat informatie voordat je een aankoop doet en vaak doen mensen een aankoop als ze je al kennen. Er zitten uitzonderingen bij natuurlijk. Zeker als jij je doelgroep goed kent.


''Hoe dieper een bezoeker de funnel ingaat, hoe meer hij geïnteresseerd raakt in wat jij hem te bieden hebt. ''


See fase
Dit is de eerste fase waarin een klant nog geen klant is. Deze persoon kent jou nog niet en moet dus eerst kennis maken met jou of je product. De persoon heeft nog geen aankoopintentie en jij moet 'top of mind' worden.
Je richt je nog breed op iedereen die jouw dienst interessant zou kunnen vinden. Bij adverteren kun je natuurlijk al interesses, leeftijd en andere demografische interesses invoeren waarbij jij weet dat jouw klant deze heeft. Of door op de juiste hashtags te zoeken.
Je richt een See fase advertentie of bericht als volgt in:
Jouw boodschap moet niet zijn: Kijk mij! Koop nu! Jouw doelgroep is nog 'koud' en moet eerst 'lauw' worden gemaakt. Dit doe je door middel van een boodschap als:

  • Download mijn gratis stappenplan!
  • Download gratis mijn e-book!
  • Bekijk mijn website voor tips&tricks!
  • Plan een gratis Skype call in!
Als ze je eenmaal volgen kan je de mensen overhalen om klant te worden. Dit doe je in de volgende fases:
  • Je geeft iemand dus eerst informatie over wie je bent en wat je doet. Dit kan door middel van een leuke blog, een gratis download of een gratis proefles. Je geeft iets waardevols aan iemand die jou op een rustige manier leert kennen.
In de See fase vraag je dus niet om een aankoop, maar laat je de mensen kennis met jou maken. Dit kan ook door middel van een like of reactie op Instagram.

Think fase
Als iemand in de See fase interesse heeft getoond dan komt de persoon in de think fase. Hij erkent zijn behoefte en is in de overweging fase. Stel jij verkoopt bikini's en je begint met adverteren in februari. Je zal dan vooral investeren in de See fase waarin mensen jouw merk leren kennen.

Naarmate het warmer wordt en de zomer dichterbij komt zullen veel mensen in de Think fase komen. Ze worden eraan herinnerd dat de vakantie eraan komt en jij bent nu top of mind.

Dit wil niet gelijk zeggen dat de persoon jouw product of dienst gaat kopen. De persoon is op zoek naar informatie, inspiratie en de beste partij om de aankoop te doen. In deze fase moet jij vooral inspiratie bieden en daarmee overlappen de See en de Think fase elkaar.

Laat ook het gezicht achter jouw bedrijf zijn, want in de Think fase speelt dit een grote rol. Ik ben van mening dat mensen zaken willen doen met mensen en niet met bedrijven. Er zijn duizenden anderen webshops met bikini's, maar waarom moeten zij bij jou zijn? Misschien omdat jij op je Instagram een leuk weetje hebt gedeeld over hoe de bikini's worden gemaakt en jij daar persoonlijk betrokken bij bent. Hierdoor kan iemand overgehaald worden om jouw product te kopen. Uit een overweging omdat ze het jou gunnen of omdat ze jou vertrouwen. Dat is erg belangrijk.

Mensen bereiken in de Think fase doe je met een remarketing op de See fase. Mensen die iets van jou hebben gedownload, op je website zijn geweest of een interactie zijn aangegaan op jouw social media kanaal. Van deze mensen kun je een aangepaste doelgroep maken in Facebook en ook weer een look a like doelgroep in Facebook. En dan komt de Do fase.

Do fase
De persoon is geïnteresseerd en staat op het punt om jouw product of dienst te verkopen. Je kan in deze fase met een korting adverteren om de mensen over de streep te halen. Laat dus zien waarom mensen jouw bikini's moeten kopen. Benoem jouw positieve punten, zoals snelle levering, persoonlijke aandacht. Van nature willen mensen graag dingen hebben waar weinig van is of die exclusief zijn. Dus speel daarop in. Voorbeelden:

  • Nog maar een x aantal kaartjes
  • Op = Op, met nog 50% korting.

Care fase
Een fase die vaak wordt overgeslagen, maar heel belangrijk. De fase waarin de persoon een klant is geworden en jij de taak hebt om deze persoon tevreden te houden en eventueel in de toekomst een aankoop te doen. Dit doe je door middel van goede informatie geven na aankoop. Je kan een e-mailcampagne opzetten waarbij iemand na 1 week van de aankoop automatisch een mail krijgt met productinformatie. Of dat jij een korting geeft voor de volgende aankoop.

Deze marketing funnel denk ik goed te kunnen toepassen in mijn bedrijf. Ik werk wel veel met de do fase en ik merk dat ik de care fase inderdaad vergeet. Een e-mail of een nieuwsbrief opstellen lijkt me hierin een goed idee. Misschien voor het volgende semester.

Liefs,
Manon

FIZZ Marketing & Communicatie. (z.d.). Wat is een marketing funnel en hoe gebruik je deze? van https://geomares-marketing.com/nl/blog/wat-is-een-marketing-funnel-en-hoe-gebruik-je-deze


van der Heide, D. (2019, 21 november). Instagram 10 daagse - Dsocials

van https://www.dsocials.nl/instagram-10-daagse-2/

van Rooden, D. (2019, 16 maart). See, Think, Do, Care: de kracht van een slimme remarketing-strategie. van https://www.frankwatching.com/archive/2018/02/14/see-think-do-care-de-kracht-van-een-slimme-remarketing-strategie/Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.