woensdag 27 november 2019

DAG 3 VAN DE 10-DAAGSE INSTAGRAM CURSUS: JE CONTENT ACTIVEREN


Inspiratie en content. Eerst komt de zoektocht naar inspiratie en dan het creëren van content. Vandaag veel over je inspiratie, maar ook je activiteit. Interessant! 

Inspiratie voor je feed
Ken je dat? Je wilt een nieuwe laptop kopen en je weet al dat het een Macbook Pro (2019) gaat worden. Je ziet daarna alleen maar Macbooks voorbij komen, die jij wilt hebben! Je hersens geven focus aan die laptop omdat je daar mee bezig zit. Het zit helemaal in je hoofd geprent.

Je Instagram feed moet dat gevoel ook gaan opbrengen bij jouw volgers. Door een goede feed die één stijl uitstraalt ga je dit effect versterken. Iets wat er mooi uitziet komt veel beter aan. Zoek eens 'instagram templates' op Pinterest. Zo kun je inspiratie op doen voor stijlen en kleuren. 
Als fotograaf gebruik ik op Lightroom mijn eigen presets. Mijn feed is dan ook al één stijl. Ik ben er nu meer persoonlijkheid aan het op plaatsen, die ook in die stijl word gemaakt.

(in)activiteit voor het algoritme
Als jij vaak reageert op berichten van één iemand iemand dan krijg je de nieuwere berichten van deze persoon ook sneller te zien. Daarnaast houdt Instagram ook bij hoelang je op het platform zit. 
Nu komt het: Als jij een langere interactie hebt met een post door deze te lezen en eventueel hier op te reageren dan ziet Instagram dat. Een langere caption zorgt er dus voor dat mensen langer bij jouw post blijven hangen om deze te lezen. Stel een vraag aan het einde van je post om reactie uit te lokken. Dit hoeft niet bij elke post te worden gedaan. Dat kan ook averechts werken. 

Daarnaast zorgen langere teksten ervoor dat je echt een verhaal kan vertellen. Natuurlijk hoef j niet elke tekst 2200 tekens te maken. Dit doe je als jouw volgers er echt wat aan hebben.

Opdracht aan mijzelf: Maak een caption van minimaal 1000 tekens. Gebruik witregels, wat we in dag 1 hebben geleerd voor een goed en overzichtelijk verhaal en trek de aandacht in twee zinnen. Probeer een verhaal te vertellen en hou hierbij goed de doelgroep in het achterhoofd.

Omdat ik regelmatig wel dingen heb gedeeld over eten, heb ik dit gecombineerd met een foto van een restaurant en de zakelijke wereld. 'Schep op wat energie geeft'.  Ik merk dat wanneer ik eindig met een vraag, mensen vaak wel die vraag lezen en leuk vinden om te beantwoorden.

Persoonlijk zijn
In elke branche anno 2019 zoeken mensen vaak een klik met een bedrijf. Er zijn veel aanbieders, neem de fotografie branche. Alleen als jij een product hebt wat niemand anders heeft, dan kan je alleen producten plaatsen in je berichten. Een voorbeeld die ik vond is Coolblue. Dit grote bedrijf laat altijd gezichten van werknemers zien en zelfs de grote baas komt vaak genoeg langs. Er wordt humor gebruikt en we zien een gezicht achter een mega bedrijf. Mensen willen graag een foto zien van jezelf. Deze foto's hebben 20-30% meer betrokkenheid dan andere foto's.

Interactie via hashtags aan gaan
Instagram is een sociaal medium. Zoals de naam al zegt; wees sociaal. En dat kost tijd, maar als je geen tijd investeert zul je ook geen nieuwe klanten krijgen via Instagram. Al is het maar 10 tot 20 minuten per dag dat jij op relevante hashtags gaat reageren, dat gaat zeker helpen. Zoek in de zoekbalk op hashtags die jouw klanten gebruiken of die aansluiten bij wat je doet.

Het boomerang effect: Op Instagram werkt het zo: als jij oprechte interesse toont dan krijg je dit ook terug.

Een gratis manier om jou en je merk zichtbaar te maken is om relevante hashtags te liken en hierop te reageren. Je moet niet lukraak alle foto's gaan liken van een hashtag, maar wel van potentiële klanten. 

Flirten?!
Je laat eigenlijk je merk zien in plaats van dat je wacht tot iemand jou gaat vinden. Dit zie ik een beetje als een flirten met je potentiële klanten. Je moet flirten door een like of reactie te krijgen.

Nadat ze je hebben gevolgd, is het werk nog niet gedaan! Je moet deze relatie onderhouden door af en toe weer te reageren op een bericht van deze volger. Het is niet genoeg om alleen maar content te plaatsen en af te wachten. Gebruik het liefst reacties die langer zijn dan 1 of 2 woorden en het liefst een hele zin met een emoticon. Maak het persoonlijk en reageer dus niet op elke foto met dezelfde caption.

Dit is erg relevant voor mij. Ik spreek met mijzelf af om elke dag 15 - 20 minuten deze hashtags op te zoeken en gericht te gaan reageren en liken op potentiële volgers en klanten. 

Macro en micro content
Je hebt macro content - dit is jouw algemene onderwerp waar jij het over hebt. Bij mij is dat bijvoorbeeld fotografie. Bij iemand die websites ontwerpt is dat webdesign. 

Micro content: Dit zijn de kleine onderwerpen tussendoor die jou gaan onderscheiden. Een voorbeeld: Macro content is make-up tutorials. Een micro content is een make-up tutorial met producten die je allemaal onder de 3 euro kunt kopen. 

Mijn eigen macro content is natuurlijk fotografie. Heel breed. Mijn micro content is het fotograferen met daglicht, het fotograferen van iemands persoonlijkheid. 
Ik ga vanaf nu elke maand macro en micro onderwerpen opschrijven. Waar ben ik gepassioneerd over? 

Liefs,
Manon

Reiding, R. (2016, 12 september). Uniek, persoonlijk & relevant: 7 tips voor meer volgers op Instagram. van https://www.frankwatching.com/archive/2016/06/25/uniek-persoonlijk-relevant-7-tips-voor-meer-volgers-op-instagram/


van der Heide, D. (2019, 21 november). Instagram 10 daagse - Dsocials
van https://www.dsocials.nl/instagram-10-daagse-2/Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.