woensdag 27 november 2019

Dag 1 van de 10-daagse Instagram Cursus: Je Instagram profielYAY! Op maandag 25 november was het zover: dag 1 van de 10-daagse Instagram cursus. Ik had de wekker op 8 uur gezet om gelijk de socials te kijken wat de eerste dag inhoud. Nieuwsgierig als ik ben, ging ik gelijk aan de slag.

Dsocials, oftewel Debra had een begin post over de 10-daagse waarbij ze de uitleg gaf. De cursus bevindt zich op een afgesloten Instagram account met de cursisten. Na een kleine research kwam ik erachter dat dit keer er meer dan 80 mensen meedoen met de cursus. Daarnaast is er een besloten Facebookgroep van alle cursisten die ooit hebben meegedaan. Zo kan je sparren over jouw punten waar je tegenaan loopt.Je instagram profiel upgraden.
Debra legde een paar stappen uit voor je profiel te upgraden. Zoals je profiel ten alle tijden openbaar zetten. Niemand gaat een instagram profiel volgen op basis van een bio en een profielfoto. Daarnaast gaf ze de tip om een zakelijk account aan te maken. Hierdoor kan je jouw statistieken goed zien. De derde tip was goede content. Bedenk van te voren waar je over wilt vertellen op je instagram. Maak je captions in je post ook overzichtelijk. Gebruik witregels. En als profielfoto? Het liefst een foto van jezelf. Check, dit wist ik allemaal al.

Je activiteit
Als je iets plaatst. Ga dan niet weg van Instagram. Leg je telefoon niet gelijk weg om te wachten op reacties. Plaats content en ga daarna zelf op andere mensen reageren. Hierdoor heb je meer interactie waardoor andere mensen jouw post ook sneller liken of een reactie geven. Dit is voor mij een handige tip. Ik wist dat wanneer je een post plaatst, de reacties binnen een uur het meest relevant zijn om hoog in de zoekresultaten te komen. Dat je ook actief op anderen moet reageren, was mij nog nieuw.

Dit word meer een strategie van het algoritme als ik erover nadenk. Het actief zijn van je Instagram kanaal. Na een research naar een andere Instagram specialist; Amber. In de blog van, van Leeuwen, A. (2019) geeft ze aan dat er drie belangrijke factoren zijn voor je algoritme:

  1. Relevantie. Instagram categoriseert jou als gebruiker op basis van je eerdere interesses. Je kunt het algoritme een beetje te helpen door sterke hashtags te gebruiken. Ik hoop dit met de 10-daagse cursus nog te leren. Ook relevante content is belangrijk. Dankzij de komst van geavanceerde beeldherkenningstechnologie weet het algoritme precies wat de interesses zijn van hun gebruikers. 
  2. Relatie. Het is belangrijk om een persoonlijke connectie te maken met jouw volgers. Het algoritme laat namelijk content zien op basis van je interesses. Dit werkt ook andersom zo. 
  3. Frequency. Het algoritme geeft actieve gebruikers altijd voorrang op passieve gebruikers. Hoe vaker jij post, hoe sneller je zulte groeien. 


Je biografie
Je bio of biografie is iets wat je volgers gelijk zien als ze op je pagina komen. Je mag maar 150 woorden gebruiken in deze tekst. Gebruik witruimte om het geheel overzichtelijk te maken. 
Een paar tips voor een goede biografie
  • Gebruik emoji's die bij jou en je profiel passen en overdrijf niet. Dit heb ik toegepast bij mijn biografie.
  • Zet duidelijk in je profiel wat je doet. Ik heb er staan dat ik kan helpen met professionele foto's en persoonlijke groei laat zien.
  • Zet een leuk weetje in je biografie. Ik drink veel thee. Do I need to say more?! 
  • Zet een call to action neer. Dit heb ik gedaan door de: 'What's new?'. En dan te linken naar een nieuwe blog post, website of vlog.
  • Gebruik in je naam (dat dik gedrukte) woorden die gelijk laten zien wat je doet. Ik heb gekozen voor fotograaf & content creator.

Maak een persona
De opdracht is om je doelgroep te kiezen. Stel daarom een persona op. Toen ik deze opdracht las, dacht ik even aan mijn positioneringsstrategie blog (inmiddels verwijderd) en mijn research.. Daarin heb ik ook de persona creëren in verwerkt. Hetzelfde met de merkidentiteit, waar ik met deze cursus ook mee bezig ben. Ik heb besloten om mijn positioneringsstrategie op zij te zetten en compleet met deze cursus mij te positioneren. Maar goed, terug naar de persona.  Ik heb met het communicatie handboek van Michels W.J (2019) ook een persona moeten creëren dus ik heb dit boek erbij gepast. Omdat ik particulier & zakelijke fotografie doe, heb ik twee persona's gecreëerd. Een persona voor zakelijke markt en een persona voor de particuliere markt.

Dit is Kim. Kim is van 1991, dus 28 jaar oud. Kim woont in Groningen, samen met haar vriend en haar hond. Ze is een eigen onderneming gestart in sieraden. Kim maakt de foto's zelf met haar nieuwe Iphone in huis met een witte achtergrond. Ze mist alleen de persoonlijkheid op haar social media en website. Kim wil investeren in een fotoshoot waarbij ze foto's krijgt, waar ze zelf op staat. Waar ze de sieraden maakt. Foto's waarin Kim zichzelf herkent en aansluit aan de foto's die ze nu ook maakt.

Familie de Vries komt uit Sneek. Ze zijn met z'n vieren. Vader Jan, moeder Karin en twee dochters Lianne van 6 en Marina van 10. Ze wonen nu een tijdje in een woning, net buiten het centrum van Sneek. Karin is interieurstylist en Jan heeft een eigen timmerbedrijf. Ze hebben een gemiddeld inkomen. In hun vrije tijd zijn ze graag aan het wandelen met de kinderen door het bos, of met z'n allen naar een pretpark. Ze willen foto's waarin ze lekker aan het spelen of wandelen zijn in het bos.

Waar ligt je klant 's nachts wakker van? 

Om het even te houden op de zakelijke markt. Mijn klant ligt wakker van het creëren van haar eigen onderneming en alles wat erbij komt te kijken. Ze is net een website aan het maken en mist beeldbank materiaal.

Hoe besteden de mensen uit je doelgroep hun vrije tijd? 
Breed gezegd is mijn doelgroep vooral personen tussen de 20 - 50 jaar. Richt ik mij op de zakelijke markt, dan zijn ze vooral actief op de socials en hun eigen mediaplatform. In hun vrije tijd zijn ze ook bezig met zichzelf op de markt te zetten. Daarnaast zit de particuliere markt ook op social media in hun vrije tijd.

Ik heb nu een duidelijk beeld wie mijn doelgroep is, door het creëren van persona's. Mijn Instagram profiel heeft een paar updates gehad na deze dag. Ik heet vanaf nu: Manon Media. Dit omdat ik meer doe dan alleen fotografie. Ik creëer content voor bedrijven. Ik heb mijn biografie ook onder de handen genomen, wat je kan zien in deze blog. Daarnaast heb ik een kleine zoektocht op internet gehad naar het algoritme en je activiteit op instagram.

Op naar dag 2.

Liefs,
Manon


Michels, W. J. (2019). Communicatie handboek. Groningen: Noordhoff.


van der Heide, D. (2019, 21 november). Instagram 10 daagse - Dsocials
van https://www.dsocials.nl/instagram-10-daagse-2/

van Leeuwen, A. (2019, 13 maart). De 3 belangrijkste factoren van het Instagram-algoritme.
van https://www.thesocialgoodgirl.com/2019/03/13/instagram-algoritme/

Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.