donderdag 24 oktober 2019

LOGBOEK SEMESTER 1


Waar ik 8 weken geleden nog met mijn handen in het haar zat, heb ik vandaag officieel geheel coaching (een week van te voren) kunnen afsluiten. Een schouderklopje aan mezelf. Maar, wat heb ik precies gedaan en hoe ben ik op de 56 uur gekomen? 


The Breakfast Club (Hier de blog) (8 uur)


Situatie: Mijn startpunt: Ik ben al fotograaf, maar ik was nog niet bekend met het hele zakelijke aspect aan de fotografie. Dit was dan ook het doel van 'The Breakfast Club'. Het gaan netwerken en ontdekken wat de ondernemers willen voor foto's voor media-doeleinden. De Breakfast Club speelde zich 5 uur lang af in een restaurantje in Leeuwarden. Er waren met mij, nog 7 andere ondernemers aanwezig voor het ontbijt. Het doel van de bijeenkomst is het netwerken en de krachten van andere ondernemers met elkaar bundelen.
Taak: Het fotograferen van The Breakfast Club stond centraal. Ik ben een dag van te voren, door een oproepje op Instagram gevraagd om te fotograferen. Mijn taak hierin was om een sfeerimpressie van de ochtend te fotograferen voor de socials van The Breakfast Club.
Activiteiten: Ik heb allereerst de social van The Breakfast Club bekeken om een indruk te krijgen van de bepaalde sferen die ze al hebben. Daarnaast heb ik gezocht op de locatie waar The Breakfast Club werd gehouden: Stek, in Leeuwarden. Zo heb ik een conclusie getrokken: De foto's worden gemaakt in een lichte ruimte, wat goed past bij de sfeer die de Breakfast Club al uitstraalt op hun socials.
Resultaten:
De resultaten zijn eveneens te vinden op de Socials 'The Breakfast Club @thebreakfastclub_nl/

Reflectie: Ik vond het prettig dat ik van te voren al wat onderzoek heb gedaan naar het bedrijf, de stijl en de locatie van de shoot. Zo wist ik goed van te voren wat mij te wachten stond. Dit was mijn eerste ontmoeting met ondernemers in de buurt. Ik vond het onwijs spannend om zo last-minute aan te schuiven, maar ik was al gauw op mijn gemak. De ondernemers waren geen fotografen, maar zaten in andere vakgebieden. Ik heb verschillende ondernemers gevraagd wat voor foto's hun graag willen, en dit werd vaak herhaald met; ''foto's waarbij we onszelf herkennen, ongedwongen niet geposeerde foto's''. Ik heb de meiden toegevoegd op de Socials om misschien hier ook wat mee te doen d.m.v een zakelijke fotoshoot. Ook in mijn bedrijf heb ik wat belangrijkere lessen geleerd. Ik moet mijn bedrijf niet langer meer als hobby zien, maar als écht mijn bedrijf. Daarnaast moet ik mij meer verdiepen in de prijscategorieën en een goed zichtbare website.

LinkedIn benutten voor mijn bedrijf (Hier de blog) (6 uur)

Situatie: Mijn startpunt: Ik heb in een ver verleden een keer LinkedIn aangemaakt. Daarna mij nooit in verdiept en met 0 connecties de app verwijderd. Het platform was toen niet heel populair en ik wist ook niet waarvoor ik het kon gebruiken.
Taak: Ik ga met LinkedIn uitzoeken of ik het wil gebruiken als persoon of als bedrijf. Daarnaast wil ik inzage krijgen in het platform op de zakelijke manier. Het plaatsen van relevante berichten en connecties leggen met potentiële klanten en andere ondernemers.
Activiteiten: Voordat ik begon met mijn eigen LinkedIn, heb ik eerst research gedaan bij andere bloggers over het gebruik van LinkedIn. Is het wel relevant? Is het handig als bedrijf, of juist als persoonlijk account? Ik heb mijn LinkedIn profiel allereerst ge-update. Een nieuwe foto toegevoegd, een verhaal erbij en mijn CV aangepast. Daarnaast heb ik recente berichten - die ik geplaatst heb op andere kanalen - ook gedeeld op LinkedIn. Eenmaal het profiel compleet te hebben, heb ik via Facebook pagina's met andere 'girlbosses' een aantal oproepjes geplaatst om te connecten op LinkedIn. Zo heb ik in een korte tijd, meer dan 100 connecties opgedaan.
Resultaten:

Reflectie: Ik ben blij dat ik mij verdiept heb in LinkedIn. Facebook en Instagram weet ik al iets meer af, dus ik wou beginnen met het platform die ik niet gebruik. Achteraf vind ik dit een hele fijne keuze, omdat ik merk dat ik zo snel en gemakkelijk in contact kan komen met andere ondernemers. Wel vind ik de manier van het Instagram direct messenger een persoonlijkere manier. Wat misschien beter bij mij past. Ik ben tevreden over hoe ik het vooronderzoek heb gedaan, zodat ik mijzelf niet gelijk in het diepe heb gegooid met een LinkedIn profiel zonder enige kennis.


Personal Branding (Hier de blog) (8 uur)

Situatie: Mijn startpunt: Ik ben al fotograaf, maar ik was nog niet bekend met de zakelijke kant van het fotograferen. Ik wil dan ook dit meer ontwikkelen. Ik heb een fotoshoot gepland met Emma Fennema Fotografie in het centrum van Leeuwarden. We hebben er 5 uur voor uitgetrokken om op pad te gaan, te netwerken en te fotograferen.
Taak: We hadden van te voren gechat over de fotoshoot. Emma wilde foto's voor haar socials en haar nieuwe website. Ik heb deze verantwoording op mij gekregen om professionele, maar ook een gezellige sfeer te creëren met de foto's. Daarnaast ging ik ze ook nabewerken thuis.
Activiteiten: Samen met Emma heb ik een datum gezocht voor de fotoshoot. Een dag van te voren is deze verplaatst i.v.m het weer naar een andere dag. Dit was even teleurstellend, maar gelukkig is het de week erna doorgegaan. Van te voren heb ik al een beetje gekeken naar binnenlocaties en rondgebeld naar restaurants. In veel restaurants wilden ze geen fotoshoot, dus na een paar telefoontjes is het gelukt in Moon, Leeuwarden.
Resultaten:

Reflectie:
Wat mij vooral bij is gebleven, is dat het een onderzoek nodig is vóórdat je de fotoshoot begint. Omdat je Personal Branding heel gericht is op je eigen visitekaartje en bedrijf, is het als fotograaf fijn om van te voren een soort checklist of vragenlijst te sturen aan de ondernemer, waarbij je al meer over het bedrijf te weten krijgt. Nu is dit tijdens de shoot gevraagd, maar dat neemt veel tijd en je ideeën hebben weinig kans om te ontplooien. Ik heb de foto's gemaakt in Leeuwarden, een restaurantje en op straat. Ik merk dat ik in de variatie met foto's er veel meer uit had kunnen halen. Andere leuke poses, of nog extra props zoals een laptop. Dit zijn dingen die ik voortaan meer moet gaan doen; een vooronderzoek. 

Bedrijfsfotografie (Hier de blog) (8 uur)

Situatie: Mijn startpunt: Ik ben al fotograaf, maar ik was nog niet bekend met de zakelijke kant van het fotograferen. Ik wil dan ook dit meer ontwikkelen. Daarvoor heb ik een oproepje geplaatst in 'Ondernemers in Fryslan' en zo terecht gekomen bij het fotograferen van een schoonheidssalon. Ik ben een ochtend lang met haar meegedraaid en verschillende behandelen vastgelegd. Het was een schoonheidssalon aan huis, in een pand achter het huis. Ik was samen met een andere fotograaf, de schoonheidsspecialist en de klant.
Taak: Er werd van mij verwacht dat ik de foto's ging maken voor haar socials en mijn portfolio. Ze heeft die dag een model geregeld die voor een massage, maar ook harsen en wenkbrauwen langskwam zodat we gelijk meerdere behandelingen konden fotograferen. Ik ging mee als een second fotograaf voor de andere momenten vast te leggen, die de andere fotograaf niet had. Ik vond dit prettig om niet gelijk alleen te doen, zodat ik ook uitleg kreeg van de andere fotograaf.
Activiteiten: Als eerst heb ik een berichtje op Facebook gedaan voor een gratis bedrijfsreportage, na veel reacties, heb ik gekozen voor dit bedrijf omdat het een fijne open ruimte leek op de foto's en een compleet bedrijf is. Daarna heb ik contact opgenomen, de wensen opgeschreven die de eigenaar zelf had, en die ik had. Toen hebben we een afspraak gemaakt - met de andere fotograaf - voor een datum dat we met z'n allen konden. De eerste afspraak hebben we foto's gemaakt van de ruimte. De tweede afspraak van de totale behandeling. Ik ben er in totaal twee keer geweest.
Resultaten:
Reflectie: Ik heb gemerkt dat ik het fotograferen van bedrijven en ondernemers onwijs leuk vind. Nu ik ook het verschil heb geproefd van een portret fotoshoot en een bedrijfsreportage, kan ik mij in beide goed vinden. Ook vond ik het prettig dat ik samen met een fotograaf was. Zij gaf mij af en toe tips tussendoor en we hebben ze samen nogmaals bekeken en vergeleken.
Ik merk dat ik vooral moeite heb met het variëren van foto's. Wanneer je één behandeling fotografeert, lijkt het allemaal op elkaar. Door meer te spelen met detail foto's en overzichtsfoto's kan ik een complete reportage afleveren. Ik heb meer contact van te voren gehad over de wensen, waardoor het deze fotoshoot duidelijker werd wat ik in beeld moest brengen.


Concurrentieanalyse (Hier de blog) (12 uur)

Situatie: Mijn startpunt: Ik voelde mij onwijs onzeker als ondernemer. Ik ben naast mijn studie een fotografie bedrijf gestart en dit wil nog niet van de grond komen. Nu ik de Online Content Creator studie volg, merk ik dat mijn content strategie en plan gewoon niet in orde is. Ik wil vanaf het begin weer naar mijn bedrijf, maar ook naar anderen kijken. Daarom heb ik gekozen voor een concurrentieanalyse.
Taak: Ik heb mijn concurrentieanalyse geschreven om uit te zoeken wat hun doelstelling en resultaat is, de prijzenvergelijking en vooral de marketingstrategie van de concurrenten, of liever gezegd; collega's. Ik verwacht met dit concurrentieanalyse om meer inzichten te krijgen in de andere fotografen en er tips en tops uit te halen, die ik zelf mee neem naar mijn eigen bedrijf.
Activiteiten: Het is begonnen met het zoeken naar fotografen in Friesland. Er zitten onwijs veel fotografen in de omgeving, dus het is een heel zoekwerk geweest. Ik heb gekozen voor 4 fotografen die én vlakbij wonen én ook een stijl handelen die in de buurt van mijn stijl komt. Daarna ben ik hun website en hun social media kanalen gaan analyseren. Dit heb ik onderverdeeld in verschillende strategieën zodat dit in mijn verslag overzichtelijk bleef. Ook heb ik de social medias met elkaar vergeleken en opgeschreven wat ik zelf anders zou doen, en wat ik mee zou nemen naar mijn eigen onderneming.
Resultaten: In doelstelling en strategie van de concurrent heb ik vooral gekeken naar het aanbod van de fotograaf en de missie en visie. Bij prijzen heb ik gekeken naar de verhoudingen van elkaar. Marketingstrategie was vooral gefocust op het gebruik van de mediaplatformen en het zichtbaar zijn. Vanuit daar kon ik onderzoeken wat de doelgroep was per collega.
Wat vooral opvallend was uit deze analyse; niemand is alleen fotograaf. Elke collega heeft naast het fotograferen nog een product die ze aanbieden zoals video, Social Media expert, vormgever of een compleet ander bedrijf ernaast. Dit heeft mij aan het denken gezet, dat ik niet alleen fotografie wil aanbieden. Door de opleiding Online Content Creator wil ik erachter komen, waar ik nog meer talent en passie voor heb.
Reflectie:
Door deze analyse heb ik gemerkt dat ik nog te onzeker in mijn bedrijf sta. Ik voel mij nog niet goed genoeg om het al mijn werk te noemen. Dus de instagram post in combinatie met dit concurrentieanalyse heeft mij doen beseffen dat ik als perfectionist mijzelf nog niet perfect genoeg vind. Wel merk ik dat ik onwijs veel inspiratie heb opgedaan door mijn collega's te analyseren. Hier vind ik mijn twee kwaliteiten terug; impulsiviteit in combinatie met creativiteit en het perfectionisme. Een schema, een onderzoek; dit werkt onwijs goed en motiverend voor mij.

Daarnaast is er nog veel te behalen met mijn Social Media platformen. Ik post niet constant en ik merk dat wanneer je op de juiste tijden post, interactie maakt met je doelgroep en dagelijks post, je het beste bereik hebt. Een contentkalender is een goed idee voor een volgende keer om mijn posts constant op de goede tijden en momenten te posten.

Wat zou ik anders doen? Ik heb in een verhalende vorm mijn onderzoeksanalyse geschreven. Dit had misschien beter in tips en tops gekund, zodat het overzichtelijk lezen is wanneer ik het nog een keer ga doorlezen. 


De shoplog vlog (Hier de blog) (8 uur)

Situatie: Mijn startpunt: Ik heb wel eens eerder een vlog opgenomen, maar ik vind het leuk om in dit semester mij ook meer te focussen op het spreken voor de camera. Adobe Premiére kende ik zelf ook nog niet heel goed. Ik heb gekozen voor een shoplog vlog, waarbij ik veel praat.
Taak: Ik was de persoon die de vlog maakte. Een vlog op statief, maar ook uit de hand. Mijn vriend was ook betrokken in de video, maar wou niet op beeld.
Activiteiten: Ik ben begonnen met een intro vlog. Die heb ik gemaakt via Adobe Premiére Pro. Ik heb op Youtube gezocht naar 'no copyright music' die ik mocht gebruiken voor onder de video. Hier zijn verschillende Youtube kanalen voor, waar je ze weg kunt halen. Daarna heb ik een intro gemaakt met een uitleg wat dit voor vlog is. Toen ben ik naar de locatie, (casa woonwinkel) gegaan en daar een kleine impressie gemaakt. Omdat het zo druk was, heb ik daar niet veel gefilmd. Thuis heb ik de camera op een statief gezet voor mijn eettafel, waar ik zat met de producten die ik in de shoplog ging gebruiken. Ik heb de video opgenomen en geupload naar de laptop. Toen heb ik in Premiére Pro, samen met een aantal tips van een klasgenoot, de video bewerkt en er muziek onder toegevoegd. Ik had al een Youtube kanaal en daar heb ik hem op toegevoegd.
Resultaten: 


Reflectie:Ik denk dat dit proces van het vloggen mij vooral heeft geleerd om zekerder te zijn van mijzelf. Ik kan erg onzeker overkomen wanneer ik mijzelf film én het online komt. Bang voor bepaalde reacties, dislikes. Maar ik heb nu met deze video niet het gevoel om onzeker te zijn. De video heb ik bewerkt via Adobe Première Pro. Ik kende alleen de basics van het programma, en door een klasgenoot heb ik meer effecten geleerd die ik kan toevoegen tussen de video's door. Ik wil mij hier nog meer in ontwikkelen.Babe, you got this! (Hier de blog) (8 uur)


Situatie: Mijn startpunt: Nadat ik de fotoshoots heb gehad en mijn concurrentieanalyse afgerond, vond ik het prettig om mij ook meer in te lezen in het ondernemen en de succesverhalen. Ik kwam het boek; Babe, You Got This tegen. Dit was perfect om erna nog te lezen. Ik ben nog erg onzeker over het opstarten van een bedrijf en hoopte hier inspiratie uit te halen.
Taak: Mijn taak is om het boek te lezen, de belangrijkste lessen eruit te halen en eindoordeel te maken.
Activiteiten: Ik heb allereerst de reviews via Bol.com gelezen voor het boek. Dit leek positief en toen heb ik in mijn netwerk het boek kunnen lenen van een andere fotograaf. Het boek heb ik in een week tijd - in mijn reistijd naar huis - kunnen lezen.
Resultaten: Ik was heel enthousiast over dit boek en zag het op Social Media regelmatig voorbij komen. Ik had hoge verwachtingen. Om maar te beginnen met die eeuwige perfecte leven: de positieve verhalen waren niet gelogen. Het is een fijn geschreven boek, dat goed ingedeeld is in hoofdstukken. Knap hoe de interviews met alle ondernemers erin verwerkt zijn én het toch makkelijk en een lopend verhaal is. Ik ben fan van het boek en alle vrouwen die erin staan en open zijn. Ik spotte ook een paar vrouwen die ik zelf volg op social media, zoals Ginny Ramkisoen. Ik zat lekker op bed met een bakje thee en vol moed begon ik aan het boek. Bij de eerste bladzijdes, merkte ik al dat dit boek voor mij ergernissen op gaat leveren. Elk hoofdstuk heeft een bepaald onderwerp wat te maken heeft met ondernemen, maar ik miste de rode draad. Als er pijlers in het boek staan, is er meer overzicht en dan blader ik gemakkelijk naar de verschillende hoofdstukken. Ook ben ik gewend dat er een eind conclusie wordt getrokken. Maar de schrijfsters, ik citeer: ''je kunt je eigen conclusie hieruit trekken''.
Reflectie: Ik mis een heel groot onderdeel: de financiële kant bijvoorbeeld, daar wordt wel over gepraat, maar niet mega veel. Daar had ik juist meer over willen weten, zoals investeren of mensen zoeken die je op dat gebied kunnen helpen.
Ik heb tijdens het boek te weinig aantekeningen gemaakt, en je kan niet gemakkelijk terugbladeren naar een hoofdstuk omdat er geen inhoudsopgave in zit verwerkt. Dit is lastig wanneer je op een hoofdstuk dieper in wilt gaan. Dit ga ik de volgende keer anders doen en meer aantekeningen maken.

In totaal ben ik uitgekomen op 56 uur werk. Ik vind het leuk hoe ik zoveel side projects heb gedaan, om aan deze aantal uren te komen. Zo heb ik kennis gemaakt met zakelijke fotografie, onderzoeken gedaan naar het social media gebruik van andere fotografen en hun beleid, een stuk op LinkedIn leren kennen en gaan gebruiken én een boek met succesverhalen gelezen. En nu ik dit schrijf, vergeet ik compleet dat ik ook nog een vlog heb geplaatst op Youtube. Het is fijn dat het zo veelzijdig is geweest, maar het volgende semester wil ik mij focussen op één onderwerp om daarin een groei te laten zien. Dit semester heb ik vooral onderzocht wat ik leuk vind of nog te weinig over weet.

Liefs,
Manon


Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.