donderdag 3 oktober 2019

LinkedIn gebruiken voor mijn bedrijf, handig of niet?


Social Media is geen onbekend terrein voor mij. Na Hyves, Faccebook en Instagram, heb ik toch maar eens gekeken naar andere platforms om jezelf op de kaart te zetten. Mede dankzij een les op school, stuitte ik op LinkedIn. LinkedIn en ik?! We hebben nooit op één lijn gezeten, maar daar heb ik toch verandering in gebracht. 

Daar ga je dan.. een profiel aanmaken? Dat is appeltje-eitje. Maar waarom? Mijn doelgroep is momenteel vooral gericht aan de ondernemers. De zakelijke kant van de fotografie. Ik heb mij laten vertellen dat LinkedIn sinds 2003 bestaat en uitgegroeid is tot het grootste sociale platform voor de zakelijke markt. Dit klinkt als muziek in mijn oren. Ik heb besloten om mij ook aan te sluiten aan LinkedIn. In eerste instantie met een persoonlijk account, maar misschien trekt een bedrijfspagina mij ook wel aan. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik simpelweg het platform eerst wil ontdekken, voordat ik mij compleet erop stort en erna de bedrijfspagina weer eraf haal.

LinkedIn en het algoritme 
Daar hebben we het 'geliefde' algoritme weer. Net als Facebook en Instagram, bevat LinkedIn ook een algoritme. Het algoritme van LinkedIn kijkt naar drie onderdelen om te bepalen welke content getoond wordt:

Identiteit - wie ben je? Waar werk je? Wat zijn je skills? Met wie ben je recentelijk geconnect?
Content - Hoe vaak is de update bekeken, geliked? Waar gaat het over? Welke taal? Welke bedrijven of mensen staan erin?
Gedrag - Wat heb je in het verleden geliked en gedeeld? Met wie interact je het meest? Waar in het nieuwsoverzicht breng je de meeste tijd door?

Zoals ik dit lees, kijkt het algoritme vooral naar het gedrag van het verleden om zo jouw tijdlijn te creëren. Jouw acties zijn ook belangrijk. Ben je net met iemand geconnect, dan zul je de eerste dagen de updates van die persoon zien. Dit merk ik ook aan de connecties die ik heb gemaakt met recente personen. Ik heb onderzocht dat je ook bepaalde hashtags kan volgen op LinkedIn. Voor mij zijn de meest relevante hashtags nu; vrouwelijke ondernemers, ondernemers, zzp'er'.

Wat kan ik posten én ga ik posten op LinkedIN? 
Ik wil de balans vinden tussen serieuze content- blogartikelen, fotografie - en fun content. Ik wil de artikelen zoveel mogelijk afwisselen, maar ook een kijkje achter de schermen of een vraag zodat er interactie komt met je connecties. Ik zorg ervoor dat ik goed beeldmateriaal heb en mijn teksten niet meer dan 150 tekens bevatten (daarom staat deze blog ook niet op LinkedIn). Daarnaast wil ik een verbintenis houden tussen de socials. Ik denk hieraan om te verwijzen naar een ander kanaal, of mijn website.

Een bedrijfspagina, wat kan je ermee? 
Via LinkedIn kan je natuurlijk jezelf of je bedrijf ook verkopen. Je kan potentiële klanten laten weten wat je voor ze kan betekenen door meer informatie. Je kan daarnaast updates geven en bepaalde kennis delen. Het leuke aan LinkedIn is, dat je ook vacatures kan plaatsen, of een bepaald soort fotoshoot in mijn geval, waar je naar op zoek bent. Een groot voordeel van een bedrijfspagina is dat je kan adverteren op LinkedIN. Met een persoonlijk profiel is dit niet mogelijk. Je kan jouw blogs sponsoren of een advertentie maken. Je kan hierin heel specifiek je doelgroep benaderen. Ik zou dan filteren op locatie en bedrijven. Daarnaast de fijnste functie; producten en/of diensten tonen en uitlichten met een showcase.

Kortom, ik heb geleerd dat LinkedIn een heel interessant platform is om mijn doelgroep te vinden. Juist LinkedIn speelt in op het zakelijke gedeelte. Ik ga de komende tijd dit meer ontwikkelen door meerdere dagen in de week een post te gaan plaatsen, interactie te maken en meer connecties maken (ik heb er al 60+!).


XOXO Manon


Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.