maandag 14 oktober 2019

Het urenlange werk aan mijn concurrentieanalyse, ik kwam mezelf tegen.


Na maar liefst tien uren zweten en ploegen is er dan een einde gekomen aan mijn concurrentieanalyse. Waar ik gek op ben? Schrijven en het onderzoeken naar onderwerpen die voor mij interessant én nieuw zijn. Nieuwsgierig als ik was, begon ik een paar weken terug aan dit plan. 

Laat ik allereerst eerlijk zijn over mijn gevoel in mijn onderneming. Ik ben een onzekere periode als ondernemer ingegaan. Door recente ontwikkelingen in mijn privé leven, ben ik ook anders naar mijn bedrijf gaan kijken. Op Instagram heb ik een kwetsbare post geplaatst over mijn onderneming. Is het een hobby, of is het werk? Voor mijn gevoel moest ik weer even terug naar de basis. Beginnen op 0.

Ik ben perfectionist. Ik wil alles helemaal 100% uitgezocht hebben voordat ik ergens aan begin. Maar daarnaast ben ik ontzettend impulsief. Mijn hoofd zit vol ideeën die ik gelijk online wil gooien. Hierin verlies ik soms de perfectionist in mij. Maar wanneer ik alles perfect wil uitwerken, mis ik soms de impulsieve ik. Deze kwaliteiten wil ik samen beheersen, maar hoe?

Het onderzoeken naar de 'concurrentie'
Het begon bij het zoeken naar mijn concurrentie, of liever gezegd; collega's. Ik vind concurrentie zo'n negatief woord. Waar zoek ik als 'klant van een fotograaf' op? Ik heb de termen 'fotograaf friesland, zakelijk fotograaf friesland' gezocht. Daarnaast heb ik dezelfde termen ingevoerd op Facebook. Wat opvallend is? Op Google zijn weer andere fotografen vindbaar, dan op Facebook. Ik heb van elk zoekresultaat de twee - meest voor de hand liggende - fotografen gekozen die aansluiten op mijn fotografie.

De onderwerpen van mijn concurrentieanalyse
Ik heb mijn concurrentieanalyse onderverdeeld in vier categorieën ingedeeld:

  1. Doelstelling en strategie van de concurrent
  2. Prijzen van de concurrent
  3. Marketingstrategie 
  4. Doelgroep

In doelstelling en strategie van de concurrent heb ik vooral gekeken naar het aanbod van de fotograaf en de missie en visie. Bij prijzen heb ik gekeken naar de verhoudingen van elkaar. Marketingstrategie was vooral gefocust op het gebruik van de mediaplatformen en het zichtbaar zijn. Vanuit daar kon ik onderzoeken wat de doelgroep was per collega.


Niet alleen als fotograaf aan het werk
Wat vooral opvallend was uit deze analyse; niemand is alleen fotograaf. Elke collega heeft naast het fotograferen nog een product die ze aanbieden zoals video, Social Media expert, vormgever of een compleet ander bedrijf ernaast. Dit heeft mij aan het denken gezet, dat ik niet alleen fotografie wil aanbieden. Door de opleiding Online Content Creator wil ik erachter komen, waar ik nog meer talent en passie voor heb.

Het gebruik van Social Media
De collega fotografen zijn op één van alle platforms heel actief en het verschil met de andere platforms is erg duidelijk zichtbaar. Daarnaast hebben ze nog niet allemaal de link liggen met alle platforms.Wat was het meest opvallend? Geen enkel bedrijf heeft een LinkedIn pagina.
Ik wil mij hierin laten uitblinken door mijn platforms goed op elkaar aan te sluiten. Op Instagram is een functie waarbij jij je post gelijk óók plaatst op Facebook. Hier ga ik vanaf nu ook gebruik van maken.

Het lastigste onderdeel van de concurrentieanalyse was het zoeken naar de doelgroep van deze collega's. Omdat ze zo veelzijdig zijn, is de doelgroep wel een stuk breder. Eén collega heeft dit heel duidelijk per periode uitgelicht. De afgelopen maanden staat het bedrijfsfotografie gedeelte op de voorgrond en voor deze periode waren het de bruidsreportages.

Ik wil ook meer inspelen op de seizoensgebonden takken van de fotografie, bijvoorbeeld in de lente- en zomermaanden meer over bruidsfotografie te delen. Wanneer je een tijd over één onderwerp post, bereik je de doelgroep, zoals dus nu, koppels.

Hoe nu verder? 
Door deze analyse heb ik gemerkt dat ik nog te onzeker in mijn bedrijf sta. Ik voel mij nog niet goed genoeg om het al mijn werk te noemen. Dus de instagram post in combinatie met dit concurrentieanalyse heeft mij doen beseffen dat ik als perfectionist mijzelf nog niet perfect genoeg vind. Wel merk ik dat ik onwijs veel inspiratie heb opgedaan door mijn collega's te analyseren. Hier vind ik mijn twee kwaliteiten terug; impulsiviteit in combinatie met creativiteit en het perfectionisme. Een schema, een onderzoek; dit werkt onwijs goed en motiverend voor mij.

Daarnaast is er nog veel te behalen met mijn Social Media platformen. Ik post niet constant en ik merk dat wanneer je op de juiste tijden post, interactie maakt met je doelgroep en dagelijks post, je het beste bereik hebt. Een contentkalender is een goed idee voor een volgende keer om mijn posts constant op de goede tijden en momenten te posten. Misschien voor mijn volgende semester?

XOXO Manon

Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.