donderdag 15 augustus 2019

Van Flexitarier naar Vegetariër

Vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Allemaal namen om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Kende je de Flexitarier al? Dat ben ik. Of beter gezegd, dat was ik.

Heb jij toevallig gisteren vlees gegeten? En dan bedoel ik niet alleen het avondeten, maar ook aan het ontbijt, lunch of de borrel. Dit zijn ook momenten dat wij vaak vlees eten. Ik ben zo'n vleeseter. Tijdens de lunch een plakje salami op brood, of een bitterbal op terras. Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dat tijdens de avondmaaltijd. Ik at al weinig tot geen vlees met het avond eten, maar ik heb nu besloten om compleet vegetarisch te worden. Ik vertel je waarom.

Wat is een flexitariër? 
Eigenlijk zegt de term 'flex' al genoeg. Flexibel omgaan met vlees. Je bent een flexitariër als je minstens 1 dag per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet. En raad eens?! Al meer dan 60% zegt dat ze wel eens flexitarisch eten. Jij ook?  

Laten we wat opsommen. Waarom is het goed om bijvoorbeeld al één tot 3 dagen in de week geen vlees te eten? 

Het milieu
Het eten van vlees en vis is schadelijk voor het milieu. Als ieder mens op de wereld 1 dag per week mindert, heeft dit al grote positieve gevolgen, zoals, het uitstoot van Co2, het zorgt voor het verminderen van watergebruik en zo wordt het milieu minder vervuild.

Gezondheid
Het is aangetoond dat het eten van veel vlees, het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Ook is er een groter risico op kanker en kans op diabetes 2. Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17% hoger risico op het krijgen van darmkanker. Dit is iets wat we in ons achterhoofd moeten houden.

Last but not least; dierenleed
Wist je dat wij Nederlanders samen ongeveer 400.000 dieren eten per dag? Deze dieren worden simpelweg als product gezien. Een persoon die helemaal geen vlees of vis eet, bespaart al snel 727 dierenlevens per dag. Dat is veel!Waarom word ik vegetarisch? 
Ik ben begonnen om mijn levensstijl compleet om te gooien. Voor mij geen vlees meer in huis. Althans, mijn vriend blijft wel vlees eten maar op mijn bord vind je dit niet terug. Toen ik begon met flexitariër, in samenhang met mijn gezonde levensstijl, voelde ik mij gelijk beter. De redens die hierboven genoemd zijn spelen ook zeker mee maar het belangrijkste vind ik toch wel mijn darmen. Ik heb al sinds ik mij kan herinneren gevoelige darmen tijdens het eten van vettigheid, maar dus ook vlees heb ik gemerkt. Sinds het stoppen met vlees eten heb ik mij nog nooit zo fijn gevoeld. Voor mij heeft vegetarisch worden een hele positieve impact gekregen.

Nu ben ik natuurlijk heel nieuwsgierig. Heb jij je wel eens verdiept in het minder of geen vlees eten? En zou jij zonder vlees kunnen? 

Op de hoogte blijven van Manon blogt? Volg mij dan via Instagram en/of Facebook. Je kan mij ook op Youtube vinden! 


XOXO Manon

Een reactie posten

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.