maandag 8 juli 2019

Mijn (eeuwige) strijd tegen de kilo's | Week 1

Ik biecht op. Mijn lichaam en ik liggen niet meer op één lijn momenteel. Het moment dat je in de spiegel kijkt en niet meer met een glimlach naar jezelf kan kijken. Dit was het moment dat de knop om ging. Er moet iets gebeuren.

Stiekem ben ik onwijs trots dat ik dit aan het delen ben met jullie. Mijn (denk ik) grootste struggle van de afgelopen jaren. Overgewicht. Wat een naar woord is het ook. Door mijn beeldende therapie ben ik gaan beseffen dat ik een enorme, maar dan ook ENORME emotie-eter. Ik vind dat het tijd is voor een interventie aan mezelf. Het is tijd voor een balans tussen gezond eten en sporten.

Overgewicht geeft ook veel lichamelijke klachten of ongemakken met zich mee. Ik heb nu naast de lymfoedeem in mijn voet, geen verder klachten die met overgewicht te maken hebben zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen, hoge cholesterol en dat wil ik ook graag zo horen.

HET JOJO EFFECT 
Het is niet de eerste keer dat ik op het punt sta om mijn leven radicaal om te gooien. Ik denk dat dit de 1000ste keer is dat ik weer een 'poging tot' ga doen. Het is echte een valkuil van mij. Dit kwam omdat ik een crashdieet ben gaan volgen. Doordat je eigenlijk minder kcal inname binnenkrijgt dan je daadwerkelijk mag, is de drang naar eten alleen maar groter. Het was wel duidelijk dat ik dit niet vol ging houden. 

WAT GING ER MIS? 
Naast het jojo effect en mijn eetgedrag door emoties, zijn er meer factoren die spelen waardoor ik zoveel kilo in korte tijd ben aangekomen. Ik ben chronisch ziek en heb daardoor vanaf januari een dikke 2 maand platgelegen in bed. Elke dag maakte ik maar een paar stappen; bed - koelkast - bed - wc - bed. Daardoor ben ik in die periode bijna 10 kg aangekomen. Je merkt gelijk wat voor invloed bewegen heeft op je lichaam. Ik at die periode ook een stuk minder gezond. Simpele maaltijden, teveel snacks en te weinig water. Naast mijn lichamelijke klachten ben ik ook aangekomen door de medicatie. Al met al ben ik de 20kg die ik vorig jaar ben afgevallen in een mum van tijd weer aangekomen.

MIJN EIGEN DIEET
Ik heb besloten dit keer geen boek of dieet te volgen, maar het op eigen kracht te doen. Zolang als ik mij kan herinneren heb ik al diëten van Sonja Bakker of Fajah Lourens gevolgd. Ik weet heel goed wat ik wel en niet mag. Samen met MyFitnessPall houd ik dagelijks bij wat ik mag eten en ga ik gevarieerd eten. Ik zorg ervoor dat ik minder koolhydraten heet. Dit kan ik gemakkelijk doen omdat ik al niet fan ben van aardappelen, brood en pasta's. Zo laat ik dit gemakkelijk staan en zorg ik dat ik het aanvul met extra groentes. Dat is altijd goed.

HOEVEEL KG WIL IK KWIJT EN BEN IK AL KWIJT? 
Ik heb al bijna een half uur gestaard naar mijn beeldscherm of ik mijn gewicht openbaar zal gaan delen en het verschil laat zien. Toch heb ik besloten om dit te doen. Ik hoef mij hier niet voor te schamen en wil iedereen aansporen om net als mij, de strijd aan te gaan. Voor jezelf en niet voor een ander.

Mijn begingewicht op 3 juli 2019 was 108.2 kg. Mijn gewicht op maandag 8 juli, een week later, is 107,6. Dit betekent dat ik in de eerste week 0,6kg kwijt ben. 

Mijn streven is -30kg. Dus 78,2 is mijn streefgewicht. Ik ga het niet met datums vaststellen wanneer ik dit wil bereiken om teleurstelling te voorkomen.

Vanaf nu ga ik dan ook elke week een update geven door middel van een blog, hoeveel kg ik ben afgevallen en hoe mijn week is gegaan. Ik hoop dat ik door het delen van mijn gewicht en openhartig praat over mijn etensgewoontes een stok achter de deur krijg en deze poging gaat lukken.

Hoe is het met jullie gezonde levensstijl? Willen jullie ook kilo's verliezen of misschien wel aankomen? 


Op de hoogte blijven van Manon blogt? Volg mij dan via Instagram en/of Facebook. Je kan mij ook op Youtube vinden! 


XOXO Manon


7 opmerkingen

 1. Tof. Ik begon in maart met 118.4 en zit nu op 107.9 kilo. Ik ga voor gezonder ipv afvallen. Lukt vaak, niet altijd. Succes. Iedere kilo minder is er één.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Manon, voor mij bleek de combinatie werk en daarmee verbonden bewegen de gouden greep om af te vallen. Heb er weinig voor moeten doen (of laten), om toch resultaat te bereiken. Volg het plan waar je jezelf het lekkerst bij voelt, dan komt het vast (structureel) goed. Ik ga en blijf je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ook sinds begin juli aan het afvallen en het gaat goed, al 3.6 kilo verloren en ik wil nog 3.2 kilo verliezen dus ben al over de helft. Je kunt het!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet ook nodig weer wat kilo's afvallen, ben me net aan het verdiepen in recepten met minder koolhydraten omdat ik het gevoel heb dat het daar bij mij vooral aan schort, te veel koolhydraten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ook nodig weer wat kilo's afvallen, ben me net aan het verdiepen in recepten met minder koolhydraten omdat ik het gevoel heb dat het daar bij mij vooral aan schort, te veel koolhydraten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben goed zoals ik ben: 59 kilo bij een lengte van 1 meter 70. Om dat zo te houden ga ik dagelijks hardlopen en snoep ik zo min mogelijk.

  Als ik je post zo lees ben je heel goed bezig. Het beste is toch altijd om het heel geleidelijk kwijt te raken? Dat gaat je zo vast lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel goed bezig! Minder koolhydraten gaat je echt al helpen. Heb ik zelf nu ook gedaan, helemaal geen koolhydraten meer, in ketose raken en keto eten!

  BeantwoordenVerwijderen

© Manon blogt. Made with love by The Dutch Lady Designs.